Eindelijk wettelijke controle op incassobureaus!

Datum 24 mei 2022

Na vijf jaar komt nu eindelijk de Wet kwaliteit incassodienstverlening (Wki) er. Je vraagt je af waarom zoiets zolang moet duren, want de noodzaak om de incassowereld te reguleren en kwaliteit en betrouwbaarheid te eisen, was erg groot. Hopelijk worden nu heel wat malafide bureaus lamgelegd en op zijn minst gedwongen om zich aan fatsoenlijke regels te houden.

Heel belangrijk ook dat men oog moet hebben voor de situatie waarin de debiteur verkeert en er actief aan schuldhulpverlening wordt gedaan. De wet heeft dan ook vooral betrekking op particuliere schulden. Gelukkig is die wereld voor het overgrote deel in (goede) handen bij de deurwaarders. In de particuliere en  sociale sector doen die tegenwoordig echt goed werk onder de noemer ‘sociaal incasseren’. Wat ons betreft mag de hele sociale incassosector in handen bij deurwaarders komen en er helemaal geen andere bureaus meer in die wereld actief zijn.

Als AdvoCasso kunnen we dat natuurlijk makkelijk zeggen, omdat wij ons vol op de zakelijke markt richten. Daarin zijn deurwaarders door hun ambtelijke instelling een stuk minder effectief. Ieder zijn wereld!

De WKI stelt ook normen aan partijen die vorderingen opkopen en dan gaan innen. Dat is een groot en verborgen probleem, waar ik over twee weken op in zal gaan. Eerst volgende week een blog over de onzin van volledige no cure no pay (en alle verborgen kosten daarbij).

Team van AdvoCasso 

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart